Sağlık

Kullanmadığınız elektrikli aletlerin fişini çekin!

Ev kazalarını önlemek için günlük küçük ev aletlerini doğru kullanmak ve güvenlik önlemlerini bilmek hayati önem taşıyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doç. Dr., küçük ev aletlerinin doğru kullanılmadığı takdirde potansiyel tehlikeler oluşturabileceğini belirtti. Dr. Müge Ensari Özay: “Her ev aletinin kendine özgü güvenlik gereksinimleri olabilir, bu nedenle her zaman ürünün kullanma talimatına göre hareket etmek önemlidir.” söz konusu.

Doç. Prof., Üsküdar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü. Dr. Müge Ensari Özay, küçük ev aletleri kazalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak önerilerini paylaştı.

Evlerde bulunan birçok elektrikli cihaz, çeşitli konut kazalarına neden olmaktadır.

Ev kazalarına neden olan pek çok ev aletinin bulunduğunu belirten Doç. Müge Ensari Özay, “Evlerimizde yemek pişirmek için kullandığımız ocak ve fırınlar, düdüklü tencereler, bıçak ve makas gibi kesici aletler, ütü, elektrikli süpürge, su ısıtıcı, el mikseri gibi pek çok elektrikli cihaz çeşitli ev kazalarına neden olmaktadır. ” söz konusu.

Doç. Soba ve fırınların dikkatsiz veya kontrolsüz kullanımının yanık kazalarına neden olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Özay, “Yanlış kullanımdan kaynaklanan gaz sızıntısı veya alevin kontrolsüz yayılması gibi durumlar kazalara neden olabilir. “Bu hataların önüne geçebilmek için ocak ve fırınların düzenli olarak kontrol edilmesi, gaz sızıntısını kontrol eden dedektörlerin kullanılması ve cihazların talimatlara uygun kullanılması önemlidir.” dedi.

Ütülerin yüzeyinin soğuması için koruyucu örtülerle kapatılması gerekmektedir!

Doç. Yanma riski taşıyan yüksek sıcaklıktaki ütülerin kullanılmadığında dahi tehlike oluşturabileceğini kaydeden Prof. Dr. Müge Ensari Özay, “Ütüyü kullandıktan sonra kapatmayı unutabilirsiniz ya da güvenli bir şekilde çıkarılmazsa yanıklara neden olabilir. “Ütüleme işlemi tamamlandıktan sonra, güvenli bir şekilde soğuması için yüzeyin koruyucu örtülerle kapatılması ve kullanılmadığı zamanlarda kilitli dolapta saklanması tavsiye edilir.” söz konusu.

Elektrikli süpürgeyi kullanmadığınızda fişini çekin!

Doç. Elektrikli süpürgelerin de kablolarına sıkışarak süpürme işlemi sırasında düşme ve yaralanma riski oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Müge Ensari Özay şöyle devam etti:

“Suyla temas, kablonun hasar görmesi veya iç aksamındaki arıza gibi durumlar elektrik çarpmasına neden olabilir. Kablo kısa devre yapabilir veya motor gibi dahili bileşenler çok ısınarak yangına yol açabilir. Filtrelerin tıkanması veya düzenli olarak temizlenmemesi, elektrikli süpürgede basınç artışına ve buharlaşmaya neden olarak kazalara neden olur. Bu kazaların önüne geçebilmek için elektrikli süpürgenin bakımlarının düzenli olarak yapılması, filtrelerin temizliği ve değişiminin takip edilmesi, kabloların hasar görmemesi için düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Kabloların düzgün bir şekilde sarılması ve kablo düzenleyicilerle düzenlenmesi, kablolara aşırı yük binmesini önler. “Elektrikli süpürgenin kullanılmadığı zamanlarda fişinin çekilip güvenli bir şekilde saklanması kaza riskini azaltır.”

 

Kesici aletlerin kullanılmadığı durumlarda koruyucu önlemler alınmalıdır.

Doç. Kesici aletlerin dikkatsiz kullanılması, ani hareketler yapılması veya yanlış yerlere bırakılmasının da kazalara yol açabileceğini anlatan Prof. Dr. Müge Ensari Özay şunları söyledi:

“Bıçak ve makas gibi diğer kesici aletler yanlış kullanım veya dikkatsizlikten dolayı kesilmelere neden olabiliyor. Kesici aletlerin uygun olmayan şekilde saklanması veya erişilebilir bir yerde bırakılması çocuklar veya yetişkinler için kaza riski oluşturur. Bu tür kazaların önlenmesi için kesici takımların doğru kullanımı konusunda eğitim alınması önemlidir. Aletler kullanım talimatlarına uygun kullanılmalı ve güvenli bir şekilde nasıl saklanacağı konusunda bilgi verilmelidir. Kesici aletler düzenli olarak bilenmeli, hasarlı olanlar ise hemen değiştirilmelidir. Kullanımdan sonra hızlı bir şekilde temizlenmeli ve düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. “Kesici aletlerin kullanılmadığı durumlarda koruyucu kılıf veya saklama kutusu gibi koruyucu önlemler alınmalıdır.”

Birden fazla cihazın takılı olduğu prizler çok fazla yüke neden olabilir!

Doç. Müge Ensari Özay, prizlere takılan veya çok ısınma eğiliminde olan unutulmuş elektrikli cihazların da çeşitli nedenlerle kazalara neden olabileceğini belirterek, “Prizlere takılan unutulan elektrikli cihazlar her zaman elektrik akımı çekerek aşırı ısınmaya neden olabiliyor. Bu, kısa devre veya yangın riskini artırabilir. Prizler ve fişler arasındaki zayıf temas, elektrikli cihazların performansının düşmesi veya aşırı ısınması gibi sorunlara neden olabilir. Elektrikli cihazların sürekli kullanılması veya uzun süre çalıştırılması aşırı ısınmaya ve dolayısıyla kazalara neden olabilir. Bu tür kazaların önüne geçebilmek için elektrikli cihazların sistematik olarak incelenmesi, kablo, fiş ve prizlerin hasarlı veya kötü bağlantılara sahip olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Prizlerin aşırı yüklenmesini önlemek için prizlerin güç kapasitesini aşmayacak şekilde kullanılmalıdır. Birden fazla cihazın takılı olduğu prizler çok fazla yüke neden olabilir.” söz konusu.

Elektrikli cihazlar CE onaylı kaliteli ürünlerden satın alınmalıdır…

Doç. Prof., kazalara karşı alınması gereken önlemlere de değindi. Dr. Müge Ensari Özay şöyle devam etti:

Kullanılmayan elektrikli cihazların fişinin çekilmesi aşırı ısınmaya ve kazalara karşı bir önlemdir. Elektrikli cihazların sağlam CE onaylı kaliteli ürünlerden satın alınması daha güvenli kullanım sağlar. Elektrikli cihazların güvenli kullanımı için sistematik bakım, dikkatli kullanım ve uygun şartlarda kullanılması önemlidir. “Fiş ve prizlerin düzgün çalıştığından emin olmak için elektrik tesisatının periyodik olarak kontrol edilmesi de faydalı olacaktır.”

Düdüklü tencereler talimatlara göre kullanılmalıdır!

Doç. Prof., düdüklü tencere, su ısıtıcısı gibi ev aletlerinin güvenli kullanımı için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerektiğini de anlattı. Dr. Müge Ensari Özay, “Düdüklü tencere kullanırken mutlaka kullanma talimatı okunmalıdır. Her düdüklü tencere farklı özelliklere sahip olabilir. Özellikle kapak doğru kapatılmalı ve kilitlendiğinden emin olunmalıdır. Pişirme süreleri, basınç ayarı ve soğuma süresi ile ilgili talimatlara uyulmalıdır. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra düdüklü tencere soğuyana kadar kapağı açılmamalıdır. Soğutma süresine dikkat etmek çok önemli, fazla basınç ciddi yaralanmalara ve yanıklara neden olabilir.” Şeklinde konuştu.

Su ısıtıcıları asla içerisinde su olmadan çalıştırılmamalıdır!

Doç. Su ısıtıcılarında belirlenen maksimum su seviyesinin aşılmamasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Müge Ensari Özay, “Buharlaşma sırasında aşırı dolum yapmak tehlikeli olabiliyor. Kireç oluşumunu önlemek için kettle düzenli olarak temizlenmeli ve gerekli bakımlar yapılmalıdır. Su ısıtıcıları asla içerisinde su olmadan çalıştırılmamalıdır. Su ısıtıcıları belirli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra otomatik olarak kapanmalıdır. Bu özellik çalışmazsa aşırı ısınma ve yangın riski vardır. Kablo hasarları, fiş sorunları ya da dahili elektrik devrelerindeki arızalar elektrikli su ısıtıcılarından kaynaklanan kazaların sebepleri arasındadır. “Su ısıtıcısının kablosunun ve fişinin düzenli olarak kontrol edilmesi, hasarlı parçaların tespit edilmesi ve onarılması veya değiştirilmesi gerekiyorsa bu bakımların yapılması gerekir.” söz konusu.

Elektrikli cihazlar çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır!

Doç. Prof., gerekli önlemler alınmadığı takdirde ev aletlerinin çocuklar veya evcil hayvanlar için potansiyel tehlike oluşturabileceğini vurguluyor. Dr. Müge Ensari Özay şunları anlattı:

“Çocuklar prizlere veya elektrikli cihazlara dokunabilir, fişleri çekebilir veya evcil hayvanlar kabloları çiğneyebilir. Bu durumda elektrik çarpması veya yanıklar risk oluşturabilir. Prizlere erişimi engellemek için priz kapakları ve priz kilitleme cihazları kullanılmalıdır. Elektrikli cihazları çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmak için çocukların ulaşamayacağı yerlere veya kilitli dolaplara yerleştirilmelidir.

Bıçaklar, makaslar ve diğer keskin nesneler çocuklar için ciddi tehlike oluşturabilir. Kazara kesilmeler veya yaralanmalar meydana gelebilir. Kesici aletlerin güvenli bir şekilde saklanması için kilitli çekmeceler veya kilitli dolaplar kullanılmalıdır. Çocukların veya evcil hayvanların soba, fırın veya su ısıtıcıları gibi sıcak yüzeylerle teması yanıklara neden olabilir. Tehlikeli bölgelere erişimi engellemek için özel güvenlik kilitleri kullanılmalıdır.”

Aletler düzenli olarak temizlenmeli ve bakımı yapılmalı

Doç. Küçük ev aletlerinin günlük hayatta kullanılan pratik aletler olduğunu ancak doğru kullanılmadığında potansiyel tehlikeler oluşturabileceğini belirten Prof. Dr. Müge Ensari Özay sözlerine şöyle devam etti:

“Bu tehlikeleri ortadan kaldırmak için alınması gereken güvenlik önlemlerine mutlaka uyulmalıdır. Her zaman öncelikle ürünün kullanım kılavuzu dikkatlice okunmalıdır. Bu, cihazın nasıl doğru şekilde kullanılacağı ve güvenlik önlemleri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Elektrikli aletler kullanılmadığı zamanlarda fişten çekilmelidir. Bu, kazara açılma, elektrik çarpması ve yangın riskini azaltır ve güç tasarrufu sağlar. Aletlerin çocukların erişebileceği yerlerde saklanmasından kaçınılmalıdır. Çocuk kilitleme güvenlik önlemleri kullanılmalıdır. Aletler düzenli olarak temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Bu, aletlerin uzun ömürlü olmasını sağlar ve arızaları önler.

Kabloları aşınmış aletler kullanılmamalıdır!

Kablo düzenlemesinin yanlış kullanılması veya ihmal edilmesi, kabloların kırılmasına veya hasar görmesine neden olabilir. Özellikle kablolarda aşınma varsa aletler kullanılmamalıdır. Bu, elektrik çarpmasına ve yangına neden olabilir. Kablo düzenlemesi için düzenleyiciler veya kablo yönetim sistemleri kullanılabilir; kabloların düzenli olarak kontrol edilmesi ve hasarlı olanların değiştirilmesi de önemlidir. Her ev aletinin kendine özgü güvenlik ihtiyaçları olabilir, bu nedenle her zaman ürünün talimatlarına göre hareket etmek önemlidir. Güvenlik ve düzenli bakım, ev aletlerinin sağlıklı ve güvenli kullanımını sağlar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habercarsibasi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort