Yaşam

e-Nabız’ın Katar’a “satıldığı” iddia edildi

2015 yılında yayınlanan ve vatandaşların tüm sağlık bilgilerini takip etmelerine olanak sağlayan, e-Nabız Bugün bu konuda ilginç tartışmalar yapıldı. e-Nabız’ın ilk geliştiricisi olan Bilbest, e-Nabız uygulamasının altyapısını bir başka geliştirici şirket olan Tiga’ya karşı kurdu. Katar’a “kendi malıymış gibi” sattığı içindava edildi.

T24’ün ortaya koyduğu detaylarda her iki şirket de diğer iki Sağlık Bakan Yardımcısı ile ilgili. belirtildi. Bilbest, Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın eşi tarafından kurulurken, Tiga’nın Bakan Yardımcısı Şuayipİlker ile yakın olduğu iddia edildi.

Bilbest’in “Katar’a satıldığını” detaylandıran davası:

Bilbest, Tiga’ya ve Bakanlığa dava açtı. Bu davada Tiga’nın e-Nabız altyapısını Katar’a satarak fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği ile ilgiliydi. Mahkemeye sunulan dilekçede, e-Nabız’ı oluşturan iki temel altyapı sisteminin Bilbest tarafından geliştirildiği ve kullanım haklarının Sağlık Bakanlığı’na devredildiği belirtildi.

Uygulamanın bakım, onarım ve güncellemesini üstlenen Tiga’nın çalışmaları sırasında elde edilen kodlama bilgilerini kullanarak. e-Nabız’ı ticari bir ürüne dönüştürmek belirtildi. Tiga’nın bu ticaretten elde edeceği menfaatin mahkeme tarafından tespit edilerek Bilbest’e ödenmesi istendi.

ÖNEMLİ NOT: Söz konusu dava, e-Nabız bilgilerinin satışını değil, e-Nabız uygulama altyapısının satışını içermektedir. Dolayısıyla en azından bu aşamada vatandaşlara ait verilerin Katar’ın eline geçeceği bir durumun söz konusu olmadığının altını çizebiliriz.

Tiga ise uygulamayı sıfırdan yeniden tasarladığını savundu:

Tiga, Bilbest’in mahkemeye verdiği yanıtta gereklilikleri yerine getirmemesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı talimatıyla. yazdıklarını silönerildi.

Sağlık Bakanlığı da davaya katıldı:

Sağlık Bakanlığı mahkemeye gönderdiği dilekçede e-Nabız’ın 2017 yılında sıfırdan oluşturulduğunu ve bu yenilemenin Birinci Bakan Yardımcısı liderliğinde gerçekleştirildi. belirtilmiş. İlkinin Tiga firmasına bağlı olduğu iddia edildiğini tekrar hatırlatalım.

Bakanlık, 2017 yılında yapılan tadilat sonucunda ortaya çıkan eserin fikri mülkiyetinin Tiga’ya ait olduğunu savundu. Ayrıca mahkemeden davayı karanlıkta yürütmesini talep etti.

Bilbest, Bakanlığa karşı çıktı:

Bakanlığın yanıtına yanıt veren Bilbest, Tiga ile Sağlık Bakanlığı arasında “gönüllü mahkeme dostluğu” olduğunu belirtti. Bakanlık tarafından verilen cevapta da Bakan Yardımcısı hakkında övgüler bulunduğunu ve bunun sebebinin anlaşılamadığına değindi. Bu övgülere şu şekilde itiraz edildi:

“Danık Sağlık Bakanlığı, herhangi bir bilişim eğitimi ve sertifikası olmayan bir pratisyen hekimin (Dr. Şuayipİlker) çok sayıda büyük bilişim projesini tasarlayıp, yürüttüğünü ve adım adım anlattığına inanarak dilekçe vermiş ve fikri mülkiyetinin kendisine ait olduğunu iddia etmiştir. Eserin hakları kendisine aitti.”

Davanın bugün hangi süreçte olduğu bilinmiyor. Öte yandan en ilginç detay olan e-Nabız’ın Katar’a satıldığı iddiasının doğruluğu ise gizemini koruyor.

habergaziosmanpasa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu