Bitki çaylarını rastgele kullanmayın!
Piyasada kış çayı olarak pek çok harmanlanmış çay bulunmaktadır.
Bitki çaylarını rastgele kullanmayın!
Soğuk algınlığının sık görüldüğü kış aylarında, üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini kısaltmaya veya semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan kış çaylarının tüketimi oldukça yaygındır. Kış aylarında tercih edilen bitkilerden biri olan ekinezyayı soğuk algınlığı ve gribe karşı koruduğu için tavsiye eden uzmanlar, antioksidan, antiviral ve kalp-damar faydaları sunan ebegümecinin yüksek oranda demir içermesi nedeniyle kışın tercih edilen bitkilerden biri olduğuna dikkat çekiyor. ve C Vitamini. Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman: “İlaçlarla etkileşime giren bitki çaylarının yan etkileri yaşamı tehdit edici niteliktedir.” O uyardı. Dr. Kaman, piyasada bulunan birçok kış çayı karışımıyla ilgili de bir uyarıda bulundu…
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Lideri Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, kış aylarında sıklıkla tüketilen kış çaylarını ve hangi sağlık sorunlarına çözüm getirebileceğini değerlendirdi.
Ekinezya soğuk algınlığı ve gribe karşı korur…
Özellikle soğuk algınlığının yaygın olduğu kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini kısaltmaya veya semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek kış çaylarını tüketmenin yaygın olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, “Bu bitkilerden kışın en çok kullanılanlarından biri de ekinezyadır; “Bağışıklık fonksiyonunu güçlendirme, üst solunum yolu enfeksiyonlarının şiddetini ve süresini azaltma, soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma potansiyeli nedeniyle kış aylarında tercih edilen bitkilerden biridir.” söz konusu.
Tam bir C vitamini kaynağı olan ebegümeci aynı zamanda kalbe de iyi gelir.
Solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilecek, antiinflamatuar ve antiviral etkilere sahip olma potansiyeline sahip bir bitki olan mürver bitkisinin çiçek ve meyvelerinin bronşit, öksürük ve ateş tedavisinde ve ayrıca balgam söktürücü olarak kullanıldığını anlatan Dr. . Öğretim Üyesi Tuğba Kaman şöyle devam etti:
“Antioksidan, antiviral ve kardiyovasküler faydalar sunan ebegümeci, aynı zamanda yüksek oranda demir ve C vitamini içermesi nedeniyle kış aylarında tercih edilen bitkilerden biri. Tam bir C vitamini kaynağı olan kuşburnu aynı zamanda antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere de sahip. potansiyeli, vücudu enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı korur.
Kuru öksürük için meyan kökü ve boğaz ağrısı için kekik
Meyan kökü ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve hastalanmayı önlemeye yardımcı olabilecek antiviral ve antimikrobiyal özellikler de dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararına sahiptir. “Özellikle kuru öksürük ve viral solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılması tercih edilen şifalı bitkilerden biridir.”
Ateşli durumlarda terlemeyi kolaylaştırması, kuru öksürüğü hafifletmesi ve göğsü yumuşatması nedeniyle ıhlamurun kışın tercih edildiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman ayrıca kekiğin güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip, solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılabilecek, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı ve öksürüğe iyi geldiği bilinen bir bitki olduğunu belirtti.
Bitki çaylarını rastgele kullanmayın
Zerdeçalın bağışıklık sistemini güçlendirebilen antioksidanlar nedeniyle soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olabilecek bir bitki olduğunu anlatan Dr., zencefilin bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek antimikrobiyal özellikler içermesi nedeniyle soğuk algınlığı ve öksürük için kullanılabileceğini anlatıyor. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman da bitki çaylarının bazı kişilerde alerjik durumlara neden olabileceğini belirtti.
Karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilir
Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, “Tüm bu faydalı kullanımlarının yanı sıra, doğal olduğu için sorgusuz sualsiz tüketilebilen bitki çaylarının gelişigüzel, kontrolsüz ve aşırı kullanımı da birçok zarara yol açabiliyor. Pek çok kişi bitki çayları ile yaygın olarak kullanılan reçeteli ilaçlar arasındaki etkileşimleri bilmiyor. Ancak şifalı bitkiler ilaçlarla etkileşime girebilir veya bazı durumlar için uygun olmayabilir. “Bazı şifalı bitkiler, kan sulandırıcılar, antikoagülanlar (pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar) ve aspirin ile birleştirildiğinde karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilir.” söz konusu.
İlaçlarla etkileşime giren bitki çaylarının yan etkilerine dikkat!
Örneğin Dr., hibiskus çayının hipertansif hastalarda ve hipertansiyonu olan diyabetik hastalarda kan basıncını düşürdüğünün gösterildiğini açıklıyor. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman şöyle devam etti:
“Ekinezya bitkisi bazı bireylerde alerjik durumlara neden olabiliyor ve bağışıklık sistemini baskılayan (bağışıklık sistemini baskılayan) ilaçlarla etkileşime girebiliyor. Özellikle otoimmün hastalığı olanların ekinezya kullanırken dikkatli olması gerekir. Zencefil kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir; bu da aspirin, antiplatelet ilaçlar veya kan sulandırıcı ilaçlar (warfarin) alan kişiler için potansiyel olarak tehlikeli olabilir.
Meyan kökü de ölçülü tüketilmesi gereken bitkilerden biridir. Meyan kökünün potasyum ve kan basıncı üzerindeki etkileri, yüksek tansiyonu veya kalp veya böbrek hastalığı olan kişiler için özellikle endişe vericidir. Kuşburnu genellikle güvenlidir ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara veya mide rahatsızlığına neden olabilir.
Sonuç olarak ilaçlarla etkileşime giren bitki çaylarının yan etkileri yaşamı tehdit edici olabiliyor. “Özellikle teşhis edilmiş kronik bir hastalık varsa ve düzenli ilaç kullanımı varsa bu durum dikkate alınmalı ve bitki çayları doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.”
Piyasada kış çayı olarak pek çok harmanlanmış çay bulunmaktadır.
Dr. ayrıca bitki çaylarının antiinflamatuar ve antioksidan özellikler gibi sağlığa fayda sağlama potansiyeli olan biyoaktif bileşikler içerebileceğini kaydetti. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, bu bileşiklerin etki ve aktivitesinin bitki bileşenlerine, saflığına, dozajına, hazırlama yöntemine, saklama süresi ve koşullarına bağlı olarak değişebileceğini belirtti.
Piyasada kış çayı olarak çok sayıda harmanlanmış çay bulunduğunu ancak içlerindeki bitkilerin etikette belirtilen bitkilerden farklı olabileceğini belirten Dr., aynı bitkinin güvenli olmayan farklı bir tür de olabileceğini belirtti. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, sözlerini şöyle tamamladı:
“Mesela şifalı papatya ve şifalı olmayan papatyalar bir arada toplanabilir ancak her papatya tıbbi değere sahip değildir ve bazıları zehirli olabilir. Ayrıca harmanlanmış çaylarda şifalı otların kombine kullanımı her zaman uygun olmayabilir. Etiketi olmayan, kullanılan şifalı otları ve karışımdaki oranları belirtmeyen karışık çayları satın almamalıyız. “Açık olarak satılan veya nasıl toplandığı, kurutulduğu ve muhafaza edildiği bilinmeyen bitkiler kullanılmamalıdır.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı